Jak už napovídá sám název, k výrobě této delikatesy bude třeba kozí mléko. To je mimochodem bohatší na živiny a daleko lépe stravitelnější, než mléko kravské. Samozřejmě máte možnost si sýr zakoupit už hotový, ale proč si nedopřát potěšení z vlastnoručně připravené dobroty. Budete překvapeni jednochodí jeho výroby a samozřejmě i samotnou chutí.
nádoba na mléko
Jak tedy postupovat při jeho přípravě?
Kozí mléko, (nejlépe s co nejvyšším obsahem tuku, by mělo být mírně nasládlé, a s co nejmenším typickým pachem, ideálně zakoupené přímo na farmě), zajistí úspěšnou výrobu voňavého a kvalitního sýra.
Z jednoho litru mléka připravíme asi čtvrt kila sýra. Mléko zahřejeme v kastrolu na teplotu 82⁰C.
Teplotu raději neustále kontrolujeme teploměrem, a poté do mléka přidáme tři lžíce vinného octa se lžičkou soli. Za stálého míchání přivedeme směs k teplotě 90⁰C a stáhneme z ohně. Kastrol přikryjeme poklicí a necháme nejlépe do druhého dne vychladit a odstát.
Po odkrytí poklice zjistíme, že mléko se vysráželo a objevila se syrovátka, které je třeba se zbavit tak, že celou směs vložíme do gázy a zavěsíme (například na příčně položenou vařečku) nad nádobu, aby syrovátka mohla odkapat. Pak už hmotu přendáme do kelímků, na jejichž dně uděláme malé otvory. Těmi totiž ještě musí zbytky syrovátky odtéci. To vše už se odehraje v lednici, kam kelímky, umístěné na tácu na tři dny umístíme. Poté naši hmotu z kelímků vyklopíme, potřeme solí, či kořením totéž opakujeme ještě další tři dny, přičemž je navíc obracíme, aby jimi koření se solí rovnoměrně prostoupilo. Pokud chceme sýr uchovat déle, naložíme ho do sklenice s kořeněným slaným nálevem. Přidat můžeme například i česnek, nebo chilli papričky.
koza za plotem
Kozí sýr je ideálním společníkem pečené červené řepy, nebo grilované zeleniny. Hodí se nejenom jako součást předkrmů, ale i lehkých svačin. Navíc ho ocení lidé, kteří z různých důvodů špatně snášejí kravské mléko.

Ohodnoťte příspěvek